Om Merete Brenne
Min vei gjennom en kunnskapssøken og empirisk viten, til utviklingen av behandlingsformen Kinestesi.
For timebestilling eller informasjon, send meg en mail
eller kontakt meg på telefon
915 83 276
I løpet av de 35 årene jeg har jobbet med klienter, har jeg opparbeidet meg viktig og nyttig erfaring om hva som kan forårsaker forskjellige muskel- og skjelettplager, dårlig kroppsholdning, utbrenthet, stresslidelse og begrensninger i pustens bevegelse. Jeg har sett hvordan livet vi lever kan sette seg fast i musklene som «minner» som kroppen «sparer på», og at dette kan føre til begrensninger i kroppens bevegelses- og pustemønster. Jeg har alltid vært opptatt av hvordan alt henger sammen, og behandler derfor klientens plager utfra et helhetlig prinsipp.
Med min tidligere bakgrunn som terapeut innen dermatologi, kopping og lymfedrenasje har jeg bygget opp en god kunnskapsplattform om kretsløpet/lymfesystemet, forskjellig type ødem/hevelser og betennelsestilstander, som kan oppstå i hud og annet type vev. Jeg har også flere års erfaring som massasjeterapeut fra Axselsons. Dette arbeidet ga meg plattformen jeg har trengt for å bygge opp kunnskap innen forebygging og behandling av kroniske muskel- og skjellettsymptomer, belastningsplager og idrettsskader. Jeg har jobbet med personer i alle aldre, mosjonister så vel som toppidrettsutøvere.
Jeg har også lang erfaring med tradisjonell uttøyning, har utviklet yogakurs i samarbeid med yogalærer Daniel Gjerde. I dag praktiserer jeg kun de dynamiske yoga øvelsene, Tibetanske riter.
Gjennom kurs og utdannelse i respirasjonsdiagnostisk analyse og behandlingsmetodikk hos Linda Grønhaug, sangpedagog (Stemme-energi) og enhetsterapeut, har jeg lært om optimal pust, og hvordan et stramt diafragma og holdt pustemønster kan begrense viktige funksjoner i kroppen, deriblant bevegelsesmønsteret.
Empirisk viten – en spennende tid
Gjennom årene som terapeut har jeg samarbeidet med en vid rekke fag-grupper, som kiropraktorer, pustepedagoger, fysioterapeuter, akupunktører, qigong og taijilærere og forskjellige yoga miljøer. Det var likevel først gjennom samarbeidet med psykomotorisk fysioterapeut Gabor Dalnoki jeg endelig fikk lønn for all min kunnskapssøken. I møte med han fikk jeg satt «alle brikkene på plass», og ble bevisst det spenning- og balansesystemet som nå utgjør plattformen for utdannelsen innen Kinestesi.
Endelig etter 15 år som terapeut fikk jeg en mer håndfast forklaring på denne unike behandlingsformen jeg selv hadde begynt å oppdage, og behandle etter, gjennom min klientpraksis. Denne oppdagelsen har vært en gave som jeg ønsker å dele videre med fagprofesjoner innen fysisk, psykisk og mental helse.
Kunnskapen tar form
Muskel- og leddkjedene har sitt opphav i G.D.S.-metoden, som Francoise Meziers (Belgia) utviklet og lanserte rundt år 1950. Hans teori var at kroppens muskler og aponevroser er vevd sammen og danner muskelkjeder. Fysioterapeut/osteopat Gudelieve Denys-Struf (Belgia) videreutviklet denne kunnskapen, og satt den sammen i et system om seks muskelfamilier (eller kjeder), som kroppen uttrykker seg gjennom. Denys- Struf mente at- spenninger som dominerte i kroppen påvirker hele muskelkjeden, og «låste» ulike deler av kroppen. Spenningsmønstret i kroppen ville derfor følge seks ulike spenningskjeder, som hver hadde sitt spesifikke bevegelses-uttrykk.
Niek Brouw utvidet og arbeidet videre med G.D.S.- metoden ved å inkludere psykomotorikkens utvikling fra barn til voksen. Det er hans arbeid som utgjør mye av grunnlaget for gangen i behandlingen. Holdningsøvelsene fra liggende til stående, uttøynings– og balanseøvelser som er skreddersydd for spenningskjedene/ muskel- og leddkjedene.
Den nye forståelsen
Etter å ha fordypet meg i kjedene i flere år, har jeg nå utviklet en egen behandlingsform og skrevet to lærebøker. For å forebygge og behandle muskel- og skjelettplager, stresslidelser, og utbrenthet. Metoden er basert på G.D.S.-metoden og N. Brouws metode. I tillegg er kunnskapen om optimal pust og hva som begrenser pusten, hentet fra Linda Grønhaug.
Den videregående utdannelsen innen Kinestesi bygger både på min egen metodikk, og kunnskapen om en spenningsretning eller «baner». Gjennom utdannelsen lærer man seg å lese hvordan spenningen følger naturlig bevegelsesretning gjennom kroppen, og forbinder muskler og ledd til muskel- og leddkjeder (også kalt spenningskjeder). Systemet har blitt utviklet slik at man kan lære å lese hvordan et symptom og en plage kan oppstå og hvordan man skal gå fram for å behandle dette.
En plage eller et symptom sitter ikke bare lokalt, men ofte i hele bevegelsesapparatet. Plagen påvirker derfor hele bevegelsesmønsteret. En plage eller et symptom, er ofte forårsaket av muskelspenninger, forstyrrelser i musklenes bevegelseskommunikasjon (muskel balansen) eller arrvev. Disse spenningene begrenser bevegelse- og pustemønstret.
Grunnlaget for de spesifikke plagene vi får, blir lagt fra vi begynner å spire og gro i mors mage, og frem til vi er omtrent 18-20 år.
Som kursdeltager vil du få lære å løsne på ditt spenningsmønster som vil bedre ditt bevegelsesmønster ved hjelp av øvelser og en behandlingsteknikk, som er skreddersydd for dette.
Du kan deretter bruke denne behandlingsformen som terapeut for å hjelpe andre mennesker.
Utdanningen vil hjelpe deg til å lese kroppen. Hvordan behandle og forebygge symptomer, ved å løsne på spenningsmønstre på en helt ny og effektiv måte som kan gi et varig resultat.